Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси в работата на главния архитект

...
Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси в работата на главния архитект
Коментари Харесай

Установиха конфликт на интереси в работата на главния архитект на Шабла

Антикорупционната комисия откри спор на ползи в работата на главния архитект на Община Шабла Татяна Нейкова след обява в Нова телевизия за строителство край брега на Тюленово. Репортажът е излъчен при започване на февруари, а Комисията стартира инспекция на изказванията, че Нейкова е презаверила издадено позволение на градеж на жилищна постройка, находяща се на самия бряг в с. Тюленово, в интерес на своя наследник – притежател на парцела. 

В хода на следствието е потвърдено, че през 2013 година от нея е издадено позволение за градеж на двуетажна жилищна постройка в с. Тюленово, с разгърната застроена повърхност от 173,80 кв. м. и застроена повърхност на под земята етаж от 114,40 кв. м. През 2016 година притежателят на парцела, на чието име е било издадено посоченото позволение за градеж, продал същия на Иван Нейков, наследник на Татяна Нейкова.

В първия работен ден на 2019 година, след съответна молба, основният проектант на община Шабла презаверила издаденото през 2013 година позволение за градеж, към този момент с титуляр нейния наследник, във връзка с периода на довеждане докрай на строителството. Няколко месеа по-късно, през август, Нейкова допълнила разрешението за градеж, според показан от сина й план за смяна на капиталовите планове, като общо разгърната застроена повърхност на постройката е изменена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първичните параметри. 

По време на изключителното състояние, в края на април т.г., Антикорупционната комисия изслушва на свое съвещание Татяна Нейкова. По думите й, като основен проектант тя е работила в изискванията на обвързана подготвеност /длъжна е била да презавери, а по-късно и да добави разрешението за строеж/, при по този начин подадените претенции от притежателя на парцела, без значение, че той е нейн наследник. Според Нейкова, отказ по заявките от сина й не е бил вероятен, защото в общината не работи друго лице с проектантска дееспособност.

Тези доводи не са били признати от Антикорупционната комисия. Ето за какво, със свое решение Комисията откри спор на ползи във връзка с Татяна Нейкова, като одобри, че на 02.01.2019 година и на 26.08.2019 година тя е упражнила пълномощия като основен проектант в частен интерес – в полза на своя наследник. С решението е наложена санкция от 10 000 лева на Нейкова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР